Huidig belastingstelsel houdt verduurzaming tegen

Hoewel de aanschafprijs van zonnepanelen voor iedereen in principe gelijk is, worden de uiteindelijke nettokosten sterk bepaald door de situatie van de koper. Ons belastingstelsel bepaalt direct voor iedereen of de overstap naar hernieuwbare energie interessant is of niet. 
De prijs van zonne-energie wordt grotendeels bepaald door de aanschafprijs van de installatie die de zonnestroom gaat opwekken. De investering wordt op termijn terugverdiend, doordat de nu zelf geproduceerde stroom niet meer ingekocht hoeft te worden.

Wel of geen BTW

Dit lijkt een vrij eenvoudig te maken rekensom, maar een samenstel van belastingen hebben een zeer grote impact op de uiteindelijke nettoprijs van de zelf geproduceerde energie. Het maakt daarbij veel uit of het gaat om een school of bedrijf.
Als we goederen aanschaffen betalen we 19% BTW over het aankoopbedrag. Bedrijven en andere BTW-plichtige organisaties mogen de betaalde BTW terugvragen van de belastingdienst, maar bijvoorbeeld particulieren en scholen niet.
Aangezien de prijs van zelf geproduceerde stroom bestaat uit de kosten van de installatie gedeeld door de te verwachten stroomopbrengst, maakt een aankoop met of zonder die 19% een flink verschil in de uiteindelijke nettokostprijs van de energie.

Fiscale aftrek

Het volgende verschil in uitkomst van de rekensom wordt gevormd door de mate waarin men gebruik kan maken van fiscale aftrekregelingen. Een aftrek zorgt voor verlaging van het belastbare bedrag en resulteert daarmee in een besparing op uw belastingafdracht.
We hebben in Nederland een woud van aftrekregelingen, waaronder de Energie Investeringsaftrek, Kleine Investeringsaftrek, Tijdelijke Willekeurige Afschrijving, noem maar op. Alleen geldt ook hier dat deze regelingen alleen bruikbaar zijn voor bedrijven, niet (rechtstreeks) voor particulieren of bijvoorbeeld scholen.

Energiebelasting

Een laatste aspect is de energiebelasting. Omdat een investering in bijvoorbeeld zonnepanelen terugverdiend wordt door uitgespaarde inkoop van stroom, is uw terugverdientijd logischerwijs korter bij een hogere inkoopprijs. Hoe goedkoper uw stroom, hoe minder interessant om te investeren.
Hier zijn de particulieren in het ‘voordeel’ ten opzichte van bedrijven en scholen. Door de opzet van onze energiebelasting betaalt een huishouden relatief meer energiebelasting dan een school of bedrijf. Tellen we daar de BTW bij op, dan betalen particulieren de hoogste stroomprijs, gevolgd door scholen , en dan pas bedrijven met een relatief lage stroomprijs.

Vergroening van belastingstelsel

Het gevolg van de huidige opzet van ons belastingstelsel is dat het veel uitmaakt of u investeert als privépersoon, als school of als bedrijf. Globaal gesproken zijn scholen netto voor exact dezelfde hernieuwbaar geproduceerde stroom twee tot drie keer zoveel geld kwijt als bijvoorbeeld bedrijven.
In de transitie naar hernieuwbare energie is het dus zeer zinvol om te kijken hoe we ons belastingstelsel kunnen ‘vergroenen’. De huidige opzet maakt dat het maatschappelijk belangrijke instellingen als scholen de facto onmogelijk wordt gemaakt om (zonder subsidie) het goede voorbeeld te kunnen geven.

(c) 2011 Jeroen Saeijs  /  Gepubliceerd in het Financieele Dagblad 

Terug naar nieuwsoverzicht
Webshop Kabels en stekkers Om optimaal te kunnen genieten van uw zonnepanelen moeten deze goed zijn aangesloten. Kabels en stekkers die gebruikt worden om de zonne-energie naar de omvormer te brengen, zijn hiervoor speciaal ontworpen. Er worde... Webshop Omvormers Omdat al onze apparaten op wisselstroom werken moet de energie van zonnepanelen worden omgezet hierna. Zonnepanelen wekken namelijk geen wisselstroom op maar gelijkstroom. Via de meterkast komt de wisselstroom aa... Zonnepanelen Offertes zonnepanelen Waar vind ik de beste aanbieding? Welke leverancier is betrouwbaar? Hoe pak ik dit traject aan? Als u zonnepanelen gaat ... Zonnepanelen Financiering zonnepanelen Wilt u uw energierekening op een groene manier verlagen? U kunt hiervoor een lening afsluiten tussen de € 5.000,- tot en met € 50.000,- . Het is in de meeste gevallen zelfs eenvoudig moge... Zonne-energie Voordelen zonne-energie Het gebruik van zonne-energie heeft een hoop voordelen. Steeds meer mensen investeren daarom ook in zonnepanelen. Soms krijgt u zelfs van de overheid een subsidie. Het aanschaffen van zonnepanelen wordt dan voor... Webshop Montagemateriaal Als u zonnepanelen heeft wilt u ook dat deze stevig en goed bevestigd zijn op uw dak. Bij een storm of flinke regenbui moeten de zonnepanelen niet beschadigd zijn of naar beneden vallen. Met de juiste materialen kunt u... Webshop Accessoires Zonne-energie wordt een steeds belangrijkere energiebron voor ons allemaal. Er zijn steeds meer producten verkrijgbaar die werken op zonne-energie. Deze gadgets zijn leuk om te krijgen maar ook om aan iemand cadeau te geven... Zonnepanelen Zonnepanelen voor particulieren Met zonnepanelen voorziet u in uw eigen stroomproductie. Bovendien levert de investering in zonnepanelen u een rendement op van wel 12% per jaar! Er is geen andere spaarvorm in Nederland of Belgi...