Top 5

Wat kosten zonnepanelen?

Wat kosten zonnepanelen? Of eigenlijk: wat brengen ze op? Ondanks de bekendheid van zonne-energie, hebben maar weinig mensen beeld bij de flinke besparing in geld die ze er mee kunnen realiseren.

Wist u bijvoorbeeld dat stroom uit zonne-energie op dit moment voor particulieren al goedkoper is dan ‘normale’ stroom?

Berekening: wat kost zonnepanelen?

In Nederland verbruikt een gemiddeld gezin ongeveer 3500 kWh per jaar. Om dit over lange tijd op jaarbasis zelf op te wekken, heeft u een installatie nodig van circa 4200 Wp (u heeft iets meer vermogen nodig omdat de panelen elk jaar iets teruglopen in opbrengst).

Een kwaliteitsinstallatie van deze grootte kunt u op dit moment kopen voor zo’n € 14.500. Daarmee heeft u een compleet systeem, met de zonnepanelen, omvormer, bekabeling, aanpassingen aan uw meterkast etcetera. In dit bedrag zit ook de montage opgenomen.

Als u de investering van € 14.500 deelt door het aantal kWh’s dat het systeem in 25 jaar gaat opwekken (25 x 3500kWh), dan ziet u dat de kostprijs van zonne-energie per kWh ongeveer € 0,17 is.

Dat is dus al 20% lager dan de €0,21 per kWh die u op dit moment betaalt voor stroom bij uw energiemaatschappij.

Kosten zonnepanelen voor bedrijven

Voor bedrijven en instellingen bepaalt het jaarverbruik aan elektriciteit of zonne-energie interessant is. Heeft u per locatie een verbruik lager dan 50.000 kWh, dan kunt u iemand langs laten komen om u de mogelijkheden voor te rekenen.

Terug naar overzicht