Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cim1e/domains/zonne-energie-info.be/public_html/index.php on line 93
Wat is zonne-energie en hoe werkt het? – Zonne-energie-info

Wat is zonne-energie?

Wat is zonne-energie? Zonne-energie is een vorm van duurzame energie die wordt opgewekt door de zon. De zon is een energiebron die nooit opgaat; vandaar dat dit 'duurzame' energie wordt genoemd. Bovendien is zonne-energie schoon en komen er nauwelijks milieuverontreinigende stoffen vrij, zoals CO2-uitstoot.

Hoe werkt zonne-energie?

Omdat zonne-energie kan worden omgezet in warmte en elektriciteit is het een belangrijke energiebron op aarde. Zonne-energie kan op verschillende manieren worden benut:

  • Als passieve zonne-energie: zonlicht dat wordt opgenomen door een gebouw, enkel en alleen omdat het in de zon staat. Hiermee kan rekening gehouden worden bij het ontwerp en de bouw van het huis.
  • Met een zonneboiler of zonnecollector: deze apparaten zetten zonlicht om in warmte die vervolgens gebruikt kan worden om ruimtes of water te verwarmen.
  • Met zonnepanelen: deze zetten de energie van zon om in elektrische energie. Stroom die niet direct gebruikt wordt, wordt opgeslagen.

In landen met veel zonlicht bestaat er nog een andere vorm van zonne-energie: thermische of geconcentreerde zonne-energie. In dit geval wordt zonlicht via spiegels gericht op een klein oppervlak dat zeer heet wordt. Van die hitte wordt stoom gemaakt en die stoom wekt elektriciteit op.

Zonne-energie in Nederland

Sommige mensen denken nog steeds dat zonne-energie in Nederland niet goed zou werken omdat in Nederland de zon niet zo fel is. Dit is echter niet waar, omdat zonnepanelen ook de energie uit licht opslaan. Zelfs als het bewolkt is kan er al energie worden opgewekt.

Zonne-energie in Nederland is al lucratief. Met een zonnesysteem kan er meer dan 10 cent per kilowattuur bespaard worden. Voor meer informatie over zonne-energie neemt u contact met ons of een van onze partners op.